بیماری های کشنده و خاموشی که باید بشناسید

بیماری های زیادی هستند که در طبقه بندی بیماری های کشنده خاموش قرار می گیرند. این بیماری ها نشانه های هشداردهنده خود را پنهان می کنند. وجود چنین بیماری هایی با نشانه هایی ریزی همراه است که اغلب مورد توجه افراد قرار نمی گیرد. اگر زمان زیاد بگذرد و فرد متوجه نشود که چنین بیماری در خود دارد ممکن است تشخیص و درمان به تعویق بیفتد و فرد جان خود را از دست بدهد. به همین خاطر دانستن و بررسی چنین بیماری هایی از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. همیشه یک پزشک خانوادگی داشته باشید و سالانه شرایط جسمی خود را بررسی کنید. در این مقاله قصد داریم چندین مورد از این بیماری ها را با هم مرور کنیم.

فشار خون بالا:

زمانی فرد فشار خون بالا خواهد داشت که فشارش 14 روی 9 یا 140 روی 90 و بالاتر از آن باشد. بر اساس مطالعات انجام شده حدود 70 میلیون از بزرگسالان آمریکایی دارای فشار خون بالا هستند. این بیماری اغلب با استرس، سیگار کشیدن، مصرف نمک زیاد، اضطراب، نوشیدن الکل همراه است و به خاطر سبک زندگی بدون حرکت در افراد دیده می شود. سایر فاکتورهایی که به فشار خون بالا منجر می شود در برگیرنده چاقی، فاکتورهای ژنتیکی، استفاده از قرص های ضد بارداری، مسکن ها، بیماری های کلیوی و سایر بیماری هاست.

معمولا فشار خون بالا نشانه قابل توجهی ندارد. در برخی از موارد، ممکن است باعث ایجاد سردرد، تنگی نفس یا خون دماغ شود اما این نشانه ها زمانی رخ می دهد که فشار خون بسیار بالا باشد. اگر چنین شرایطی نادیده گرفته شود ممکن است به بیماری قلبی یا حتی سکته منجر گردد. تنها روش برای شناسایی چنین شرایطی اندازه گیری فشار خون در منزل یا مطب پزشک است. اگر احساس کردید فشارتان بسیار بالاست به پزشک مراجعه کنید. کنترل این شرایط می تواند تاثیر زیادی روی جسمتان داشته باشد.

دیابت:

دیابت نیز شرایطی است که باید به طور منظم مورد بررسی و پیگیری قرار گیرد. دو نوع دیابت وجود دارد:

– دیابت نوع 1 که در آن بدن انسولین تولید نمی کند

– دیابت نوع 2 گه در آن بدن قادر نیست انسولین کافی تولید کند یا نمی تواند به درستی از آن استفاده نماید

بر اساس مطالعات انجام شده حدود 387 میلیون نفر در سرتاسر جهان از دیابت رنج می برند و برخی از افراد هم هستند که اصلا نمی دانند به چنین شرایطی مبتلا شده اند.

به همین خاطر است که دیابت به عنوان یک بیماری کشنده و خاموش در نظر گرفته می شود. برخی از نشانه های این بیماری در برگیرنده تشنگی زیاد،گرسنگی، کاهش ناگهانی وزن، ادرار مکرر، خستگی ، کند شدن روند درمان زخم و تاری دید است.

علت دقیق بروز بیماری دیابت مشخص نیست. با اینحال ژنتیک، چاقی، رژیم غذایی ضعیف و کمبود ورزش می تواند نقش مهمی در توسعه این بیماری داشته باشد. اگر دیابت کنترل نشده رها شود می تواند به شرایط حادتری منجر گردد. این شرایط در برگیرنده بیماری قلبی، کلیوی، سکته و از دست دادن بینایی است. اگر خطر ابتلا به دیابت را دارید و متوجه نشانه های رایج آن شدید حتما با یک پزشک مشورت نمایید.

بیماری عروق کرونری:

بیماری عروق کرونری یکی از بیماری های رایج قلبی است و به خاطر تجمع پلاک ها در دیواره شریان ها رخ می دهد. تجمع پلاک زیاد باعث تنگ تر شدن شریان ها می شود در طول زمان جریان خون را مسدود می سازد. این موضوع باعث ضعیف تر شدن عضلات قلب و در نهایت نارسایی قلبی منجر می گردد. فاکتور خطر برای چنین شرایطی در برگیرنده چاقی یا اضافه وزن، سابقه خانوادگی، رژیم غذایی ضعیف، سیگار کشیدن و نبود فعالیت فیزیکی است. این بیماری نشانه های سریع از خود بروز نمی دهد و تا زمانی که سکته رخ نداده ممکن است نشانه ای نداشته باشد. پس رژیم غذایی سالم داشته باشید و ورزش کنید.

بیماری کبد چرب:

بیماری کبد چرب شرایطی است که در آن کبد در تجزیه چربی ها با مشکل مواجه می شود و همین امر باعث تجمع چربی ها در کبد می گردد.

دو نوع کبد چرب وجود دارد که یکی از آن ها الکلی و دیگری غیر الکلی است. همانطور که از نامش پیداست، بیمای کبد چرب الکلی به خاطر مصرف الکل زیاد رخ می دهد. علت دقیق بیماری کبد چرب غیر الکلی مشخص نیست. در طول مراحل اولیه، کبد چرب معمولا نشانه های قابل توجهی از خود بروز نمی دهد. با گذشت زمان تجمع چربی در کبد می تواند باعث التهاب و زخم شود. این شرایط به ایجاد بیماری حادتری منجر می گردد.

پوکی استخوان:

پوکی استخوان بیماری است که می تواند استخوان ها را نازک تر و شکننده تر سازد. این بیماری نیز یکی از بیماری های خاموش است زیرا در مراحل اولیه نشانه ای ندارد. فاکتورهای خطر در برگیرنده مونث بودن، قرار گرفتن در مراحل بعد از یائسگی ، رژیم غذایی ضعیف، نبود تمرینات ورزشی، سیگار کشیدن و استفاده از برخی از داروهاست. اگر فکر می کنید در معرض پوکی استخوان قرار دارید با پزشک در مورد این موضوع صحبت کنید.

سرطان کولون:

سرطان کولون یکی از رایج ترین بیماری هایی است که می تواند بدون بروز نشانه ای پیشرفت کند. شناسایی اولیه و برداشتن تومورهای سرطانی در مراحل اولیه می تواند جان فرد را تا 90 درصد موارد نجات دهد.

اما نکته کلیدی غربالگری های اولیه است. با اینکه سرطان کولون نشانه اولیه ای ندارد اما اگر متوجه یبوست زیاد، اسهال، خون در مدفوع ، گاز غیر عادی، درد شکمی، کاهش وزن شدید حتما با پزشک مشورت نمایید.

Original Article